donderdag 9 maart 2017

Mandje maken met Anne -Claudine, even terugkomen

 Van voor de vakantie hebben jullie nog wat tegoed. Een heerlijke dag met Anne Claudine die een groep enthousiaste dames ging leren een vlechtmandje te maken. Bovenstaand voorbeeld was een leidraad, en de dames hadden hun doel goed voor ogen!


 Eerst alle naaimachines uitpakken en een plaats innemen. Er was veel aandacht voor de diverse soorten naaimachines.Heb ik een machine die er voor geschikt is? Jaaaa natuurlijk. Het kan op alle naaimachines. Anne Claudine wist overal een antwoord op, met haar ervaring in het onderwijs was dit makke groepje dames, een peuleschil voor haar.
 Al snel gingen ze aan de slag, want als je het eenmaal weet dan is het helemaal niet moeilijk! En ondertussen rommelde ik in de keuken voor wat heerlijke Brabantse lekkernijen.
 Daar werd weer flink van gesmuld! En een tafel vol dames uit alle windstreken. Het oosten, het westem, het zuiden. Zo leuk he dat ze er wel een reisje voor over hebben.
 Daarom moet je ze ook flink verwennen. Dat vind ondergetekende zo, en de cursisten ook!
Deze keer stond er een spinazie-kaas quiche op het menu:


SPINAZIE KAAS QUICHE

Je hebt nodig in een bakvorm met een losse bodem, zoals deze


Ik haal ze altijd bij Dille en Kamille en die heeft ze in vele maten. Groot om punten uit te snijden, tot kleine voor een persoons quiches.

Ingredienten:

- pak deeg voor hartige taart uit de vriezer
- Spinazie in deelblokjes, ontdooid, 1 pak
- oude geraspte kaas, twee mokken vol
- pakje roomkaas (zoals philadelphia)
- 4 eieren
- peper en zout

Vet de vorm goed in bij de gekartelde rand en laat de plakjes deeg een beetje ontdooien op het aanrecht. Bedek de vorm met het deeg en druk de randjes goed op elkaar. Laat het deeg over rand hangen en druk met je hand op de rand zodat het deeg daar ' afsnijdt'. Bij een gewone oven, moet je hem nu even blink voorbakken.
Meng dan in een maatbeter de ontdooide blokjes spinazie en alle andere ingredienten. Meng goed door elkaar en giet dan op het deeg in de taartbodem. Bak nu de taart op 200 graden ongeveer 25 minuten. En de truuk bij de Aga, niet blind voorbakken het deeg, maar op de bodem van de braadoven zetten. No soggy bottom! De quiche is klaar als het deeg mooi bruin is en de quiche in het midden stevig en niet nat is. Even laten afkoelen, zowel warm als koud lekker.

Nu terug naar de workshop


 Want met nieuwe energie begonnen de cursisten weer te naaien en voor je het wist was er iemand die al een tasje af had! Wat een beauty he, en schattige hengseltjes. Leer je ook!
En later kreeg ik van mijn moeder deze foto nog. Die was thuis direct door gegaan. Allemaal met restjes van gemaakt. Geweldig he.

Wil je nu ook zo'n leuk tasje leren maken? Geef je dan snel op, want we gaan weer een dag inplannen. 

En Anne Claudine? Bedankt!!!

happy quilting,

Dorry

dinsdag 7 maart 2017

Van sneeuw en meer van dat soort winterse dingen Toen we wegreden afgelopen week voor een paar daagjes sneeuw, hadden we niet kunnen bedenken dat we ook echt IN de sneeuw zouden zitten. Bij aankomst vlogen de sneeuwvlokken ons al om de oren. Een schattif chalet in de Franse Alpen.
 En omdat de Aga niet mee kon, moest ik hier genoegen mee nemen hahaha. Wat een uitzicht he, er kookte regelmatig iets over omdat ik weer zo stond te genieten.
Hier staat de jongste heerlijk te genieten, want de volgende morgen lag er past boem zo maar 30 cm sneeuw! Het pad niet meer te vinden, dus glibberde we zo maar naar beneden naar de auto.

Ja ook een oven (echt waar!) en een vaatwasser. Kunstig hoe je zo eenvoudig en toch van alle gemakken voorzien kunt leven. Geen afzuigkap, gewoon hup een raampje open.


Een slaapkamer was alleen van buiten te bereiken met een trapje. Voor hele kleine mensjes wat je stootte je hoofd aan de dakrand.
 Ski spullen klaar zetten. En dan kan het feest beginnen!

Wat een uitzicht he! Ik heb op dit plekje zo vaak zitten genieten, was er niet weg te slaan.
 Dit is het centrale plein van het skigebied, met de skischool als kloppend hart.
 Zij mocht het weer eens proberen nadat ze vorig jaar direct de eerste minuut al haar hand had geblesseerd. En nu ging ze als een speer! Wat is dat toch fijn he als je zo jong bent, dan ga je gewoon hup en kun je het ook direct.
 Wij oudjes moeten echt ploeteren en oeeeee en aaaaaahhhhh, hellup, he gelukt.
De skiklasjes kom je overal tegen, ze gaan zo gedwee achter de leraar aan en zonder angst hup die berg af. 
 En als je dan 's avonds ergens wil gaan eten, rij je dus zo. Verrassend hoe snel je daar aan gewend raakt. Rustig aan, hobbel de bobbel....
 zodat je uiteindelijk hiervan kunt gaan genieten!
Ook al zo lekker

 een cafe gourmand noemen ze dat in de Haute Savoie!
Hier werd ik gecorrigeerd door de bediende; Moelleux aux chocolate. En daar zit dus geen 'oe'-klank in. Je zegt dus mulleu. Hahahaha. Nou ja, ben toch blij met mijn middelbare school frans. En als je een culinaire liefhebber bent, want leg zo'n complete menukaart maar eens uit. Wat is wat?

Het was een ontzettend leuk weekje, met een gouden randje. En allemaal gezond wel weer thuis. 

Zo en nu de winkel op order brengen, mails wegwerken. Aan de slag zoals gewoonlijk. 

En voor iedereen die zit te wachten op Dancing Chicken Flying Pigs, ik ook! We houden jullie op de hoogte, het duurt gewoon nog wat langer.  Meer voorpret zullen we maar zeggen. 

Nog meer voorpret op facebook waar je je lentequiltje kunt laten zien en dan is voor de mooiste een aardigheidje. Ga maar kijken. https://www.facebook.com/dorryquilt/

Happy Quilting (djeeezzz geen steek gedaan op vakantie)

Dorry